Sanotaan, että makuasioista ei pidä kiistellä. On kuitenkin yksi asia, joka yhdistää parhaita makuelämyksiä: ne syntyvät viiden perusmaun juuri sopivasta, makuhermoja kutkuttavasta tasapainosta.

Käytä perusmakuja – suolaista, hapanta, makeaa, karvasta ja umamia – ruoanlaitossa ja maustamisessa oikeassa suhteessa, ja saat uutta ryhtiä, luonnetta sekä syvyyttä niin tuttuihin kuin tuleviinkin lempiresepteihisi!

Perusmaut tukevat toisiaan

Sokeria pihvin päälle? Voisi luulla, ettei liha kaipaa makeaa. Makea kuitenkin tuo suolaiset maut paremmin esiin, ja siksi sokeri voi hyvinkin vahvistaa suolan suolaisuutta. Samalla tavalla etikan happamuus korostaa sekä makeita että karvaita aromeja, saaden useimmat ruoat maistumaan yksinkertaisesti enemmän ja paremmalta.

Yhdistele rohkeasti!

Osa perusmauista täydentää toisiaan, kuten sokerin makeus ja etikan happamuus hapanimeläkastikkeessa. Toiset perusmaut taas tasapainottavat, jopa kumoavat toistensa vaikutusta. Siksi liiaksi lorahtaneen etikan happamuutta voi lieventää makealla, kuten ketsupilla, hunajalla tai sokerilla – toki reseptin makumaailmasta riippuen.

Makukartta

Mistä makeutta saa: sokeri Makeita ruoka-aineksia: bataatti, banaani, porkkana

Makea

Mistä suolaisuutta saa: ruokasuola Suolaisia ruoka-aineksia: kovat juustot, soijakastike, suolakurkut

Suolainen

Mistä umamin makua saa: monet sienet Umamin makuisia ruoka-aineksia: soijakastike, tomaatti, vihreä tee

Umami

Mistä happamuutta saa: sitruuna Happamia ruoka-aineksia: etikka, hapankerma, maustekurkut

Hapan

Mistä karvasta saa: paahdettu pippuri Karvaita ruoka-aineksia: kahvi, greippi, pinaatti

Karvas

Reseptejä