Hanna Gullichsen

Hulluna pastöroimattomaan omenaviinietikkaan

Mitä lasipullosta saatavaa voi käyttää kauneudenhoitoon, ruoanlaittoon ja hyvinvoinnin edistämiseen? Vastaus ei ole punaviini, vaikka puolestani hyvinkin voisi olla – vastaus on omenaviinietikka! Etikka jakaa mielipiteitä, toiset vannovat sen nimeen kaikessa, toiset kiertävät kaukaa.

Karita Tykkä

Pastoroimaton omenaviinietikka auttaa sokerista eroon.

Olemme kaikki varmasti kuulleet, että terveys asustaa vatsassa. Vatsan tai suoliston hyvinvointi näkyy niin monella tavalla – ihossa, mielialassa, ravinteiden imeytymisessä ja sitä kautta kokonaisvaltaisessa terveydentilassa ja vastustuskyvyssä. Eli voisi sanoa, että suolisto sanelee aika lailla sen, millainen energiataso, terveys ja mieliala meillä on – ei siis ole sama, miten ruokansa nauttii, mitä nauttii ja millaiset elämäntavat ja rytmi elämässämme on.

Mitä olet halunnut tietää omenaviinietikasta?

Onko omenaviinietikan terveysvaikutuksia tutkittu?

Omenaviinietikka on yhdistetty hyvinvointiin jo satojen vuosien ajan ympäri maailmaa. Se on suosittu luonnollinen vaihtoehto terveyden- ja kauneudenhoitoon mm. sisältämiensä ravintoaineiden, kuten entsyymien, antioksidanttien sekä kivennäis- ja hivenaineiden takia. Terveydenedistäjänä omenaviinietikan historia on kuitenkin enemmän kansanperinnettä ja käyttäjäkokemuksia kuin kliinistä lääketiedettä, ja siksi sillä ei ole virallisia terveysväitteitä. Rajamäen keskittyy hyvän maun ja luonnollisten, puhtaiden raaka-aineiden tuomaan hyvään oloon.

Koska ja miksi omenaviinietikkaa on alettu valmistaa?

Viinietikan historia alkaa viinin alkulähteiltä tuhansia vuosia sitten. Kuten keksinnöt usein, viinietikkakin todennäköisesti syntyi vahingossa. Kun viini sattumalta fermentoitui eli kävi liikaa, löydettiin tuotteen monipuoliset mahdollisuudet. Sitä ryhdyttiin käyttämään noin antiikin aikana haavojen puhdistamiseen ja elintarvikkeiden säilömiseen. Tänä päivänä omenaviinietikan käyttö on entistäkin monipuolisempaa osana ruokanautintoja ja hyvinvointia.

Edistääkö omenaviinietikka suoliston hyvinvointia?

Tutkimukset ovat osoittanet selvän yhteyden suolistomikrobien ja ihmisen yleisen terveydentilan välillä. Siksi suoliston hyvinvointi kiinnostaa nyt erityisen paljon. Useat käymisteitse valmistetut ruoat sisältävät mm. luonnollisia probiootteja, joiden sanotaan tasapainottavan suoliston tilaa. Useat ihmiset kokevat saavansa omenaviinietikasta tehoa aineenvaihduntaan ja ruoansulatukseen.