Löydä vastaus usein kysytyistä kysymyksistä tai lähetä oma kysymyksesi!

Onko omenaviinietikan terveysvaikutuksia tutkittu?

Omenaviinietikka on yhdistetty hyvinvointiin jo satojen vuosien ajan ympäri maailmaa. Se on suosittu luonnollinen vaihtoehto terveyden- ja kauneudenhoitoon mm. sisältämiensä ravintoaineiden, kuten entsyymien, antioksidanttien sekä kivennäis- ja hivenaineiden takia. Terveydenedistäjänä omenaviinietikan historia on kuitenkin enemmän kansanperinnettä ja käyttäjäkokemuksia kuin kliinistä lääketiedettä, ja siksi sillä ei ole virallisia terveysväitteitä. Rajamäen keskittyy hyvän maun ja luonnollisten, puhtaiden raaka-aineiden tuomaan hyvään oloon.

Koska ja miksi omenaviinietikkaa on alettu valmistaa?

Viinietikan historia alkaa viinin alkulähteiltä tuhansia vuosia sitten. Kuten keksinnöt usein, viinietikkakin todennäköisesti syntyi vahingossa. Kun viini sattumalta fermentoitui eli kävi liikaa, löydettiin tuotteen monipuoliset mahdollisuudet. Sitä ryhdyttiin käyttämään noin antiikin aikana haavojen puhdistamiseen ja elintarvikkeiden säilömiseen. Tänä päivänä omenaviinietikan käyttö on entistäkin monipuolisempaa osana ruokanautintoja ja hyvinvointia.

Edistääkö omenaviinietikka suoliston hyvinvointia?

Tutkimukset ovat osoittanet selvän yhteyden suolistomikrobien ja ihmisen yleisen terveydentilan välillä. Siksi suoliston hyvinvointi kiinnostaa nyt erityisen paljon. Useat käymisteitse valmistetut ruoat sisältävät mm. luonnollisia probiootteja, joiden sanotaan tasapainottavan suoliston tilaa. Useat ihmiset kokevat saavansa omenaviinietikasta tehoa aineenvaihduntaan ja ruoansulatukseen.

Onko omenaviinietikan säännöllinen nauttiminen vaaraksi hammaskiilteelle?

Kaikki happo on runsaasti käytettynä haitaksi hampaiden kiilteelle, mutta oikein käytettynä hapon aiheuttamaa eroosio on hallittavissa. Omenaviinietikan happopitoisuus on noin 5–6 % ja pH noin 2 %. Kun omenaviiietikka laimennetaan 1 rkl lasilliseen (2,5 dl) vettä, on seoksen pH 3–4%, eli sama kuin esimerkiksi appelsiinituoremehussa. Nautittuasi happopitoista juomaa, pidä noin tunnin tauko ennen hampaiden pesua.

Millaisia kokemuksia ihmisillä on ollut omenaviinietikan käytöstä?

Omenaviinietikan vaikutuksista puhutaan paljon, mutta virallisia näyttöjä sen terveysvaikutuksista ei ole – siksi omakohtainen kokemus on oleellisinta. Omenaviinietikka sisältää ainesosia – happoja, mikrobeja ja ravintoaineita, jotka itsessään ovat tutkittuja ja hyödyllisiä osana tasapainoista ruokavaliota. Ruokavalion osana ihmiset ovat kokeneet positiivisia vaikutuksia mm. vastustuskykyyn, ruoansulatukseen, verensokerin kontrollointiin ja kehon puhdistamiseen. Kauneudenhoidossa omenaviinietikkaa käytetään mm. ihoärsytysten rauhoittamiseen sekä hiusten huuhteluun kiillon ja pehmeyden aikaansaamiseksi.

Miten ja missä Rajamäen omenaviinietikkatuotteet valmistetaan?

Kaikki Rajamäen Omenaviinietikat valmistetaan Heinävedellä omenaviinistä luonnollisella käymismenetelmällä.

Mitä eroa on omenaviinietikalla ja omenasiiderietikalla?

Tuotteiden suurin ero on se, että toinen valmistetaan omenaviinistä ja toinen omenasiideristä – valmistusmenetelmä on sama. Omenasiiderietikkaa valmistetaan enemmän esimerkiksi Keski-Euroopassa ja Englannissa, jossa siideriperinteet ovat erilaiset kuin Suomessa. Maultaan omenasiiderietikka voi olla hieman makeampaa, mutta sen korvaaminen reseptiikassa onnistuu yleensä hyvin omenaviinietikalla.

Blogit

Hanna Gullichsen

Hulluna pastöroimattomaan omenaviinietikkaan

Karita Tykkä

Pastoroimaton omenaviinietikka auttaa sokerista eroon.