Rajamäen tarina

Rajamäen on tuonut makuja suomalaisiin koteihin yli 125 vuoden ajan. Se on kasvanut sattumusten, muuttuvien olosuhteiden ja hyvän tuurinkin kautta pienestä hiivatehtaasta Suomen suurimmaksi etikanvalmistajaksi.

Hiivapula, 1880-luku

Suomea riivaa hiivapula. Kemisti Wilhelm Juslin alkaa etsiä hiivatehtaalle sellaista paikkaa, jossa olisi saatavilla riittävästi raikasta vettä.

Rajamäen talo, 1888

Juslin ostaa nurmijärveläisen Frans Fredrikinpoika Rajamäen talon, jonka pihalla pulppuaa kivikautinen lähde. Hyvinkään Tehtaan Osake Yhtiö perustetaan.

Raittiushenki, 1892

Nurmijärven raittiushenkinen kunnanvaltuusto kieltää myymästä hiivan valmistuksessa litratolkulla syntyvää viinaa juomakelpoisena. Juslin keksii jalostaa viinasta väkiviinaetikkaa.

Hiivatehtaat valtiolle, 1918

Itsenäistynyt Suomen valtio ostaa kaikki hiivatehtaat, myös Rajamäen.

Kieltolaki päättyy, 1932

Kieltolaki päättyy ja Rajamäen hiiva-, alkoholi- ja etikkatehtaat siirtyvät Oy Alkoholiliike Ab:n hallintaan. Tehtaan ympärille alkaa kehittyä Rajamäen taajama.

Enemmän etikkaa, 1939

Kasvava kansakunta tarvitsee enemmän etikkaa. Rajamäelle avataan uusi, isompi tehdas vanhan tehdasrakennuksen viereen. Talvisota syttyy.

Salainen ase, 1940

Suomalaiset turvautuvat sodassa viinapullosta tehtyihin ”molotovin cocktaileihin”. Kun Neuvostoliitto löytää pullojen jäänteistä Rajamäen tunnuksen, se päättää pommittaa tehtaan. Pommi osuu kuitenkin vain purkua odottavaan vanhaan tehtaaseen.

Valmisruuat, 1950-luku

Suomi kaupungistuu ja maatalojen maakellarit vaihtuvat lähiöiden jääkaappeihin. Sahalahden kartanon maiden punajuurien säilömisestä alkaa valmisruokateollisuus, joka tarvitsee kosolti etikkaa.

Laatikkoetikan tulo, 1971

Etikan suurkuluttajille lanseerataan cubitainer-laatikkoetikka – 30 vuotta ennen laatikkoviinejä.

Ensimmäinen viinietikka, 1978

Hiljalleen avautuva Suomi alkaa olla valmis uusille makuelämyksille. Samoihin aikoihin esimerkiksi mandariinien kanssa kauppoihin saapuu ensimmäinen viinietikka, Rajamäen punaviinietikka.

Etikoita kulinaristeille, 2000-luku

Tiedostavat kuluttajat riemastuvat luomuomenaviinietikasta ja kosmopoliitit kulinaristit balsamietikasta.

Berner, 2007

Vuonna 2007 liiketoiminta myytiin Bernerille, vanhalle suomalaiselle perheyhtiölle, joka rakensi uuden tehtaan ja siirsi tuotannon Rajamäeltä Heinävedelle.

Uusi tehdas, 2014

Berner rakentaa Rajamäen etikoille uuden tehtaan Heinävedelle, ja 125 vuoden kokemus etikan valmistuksesta muuttaa sinne. Heinäveden kunta sijaitsee sadoista järvistään ja pohjavesialueistaan tunnetussa Etelä-Savon maakunnassa. Puhdas vesi on olennainen raaka-aine etikkaa varten tarvittavan korkealaatuisen etanolin valmistamisessa.