Marenki
5 valkuaista
3 dl sokeria
1 tl Rajamäen omena- tai valkoviinietikkaa
2 tl perunajauhoja
Täyte
4 dl kermavaahtoa
sesongin hedelmiä ja marjoja
sitruunamelissaa tai minttua
- Kuumenna uuni. 100-astetta kiertoilma, 120 astetta tasalämpö.
- Erottele valkuaiset isoon kulhoon. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää sokeria pari ruokalusikallista kerrallaan samalla vatkaten. Kun sokeria on noin 0,5 dl jäljellä, sekoita joukkoon perunajauhot. Vatkaa lopuksi joukkoon viinietikka. Vaahto on valmista kun se on kiiltävää ja siihen muodostuu vatkaimista teräviä huippuja.
- Nostele vaahto nuolijan avulla leivinpaperille isoksi keoksi. Muotoile siitä pyöreä, noin 8 cm korkea tasareunainen kiekko. Vedä ruokalusikan kuperalla puolella uria pavlovan reunaan alhaalta ylöspäin. Kuivata marenkia uunissa n. 2 tuntia, kunnes se on pinnalta kuiva. Sammuta uuni, jätä luukku auki pikkulusikan avulla ja anna marengin jäähtyä rauhassa.
- Vatkaa kerma vaahdoksi ja lusikoi keskelle. Täytä sesongin marjoilla ja hedelmillä ja koristele mintun tai sitruunamelissan lehdillä.
- Kuvassa kiiviä, appelsiiniä, passionhedelmää, kandeerattuja kumkvatteja ja sitruunamelissaa.
Kandeeratut kumkvatit
muutama kourallinen kumkvatteja
2 dl sokeria
1 vaniljatanko
2 rkl Rajamäen omena- tai valkoviinietikkaa
- Pese ja viipaloi kumkvatit ohuiksi viipaleiksi. Lisää kasariin ja mittaa joukkoon sokeri ja halkaistu vaniljatanko. Kiehauta ja anna porista noin. 5 minuuttia kunnes kumkvatit ovat hieman pehmenneet ja ovat kiiltäviä.
- Kaada kannelliseen lasipurkkiin ja sekoita joukkoon valkoviinietikka. Säilytä jääkaapissa.
Onnistuneen Pavlovan salat
- Vatkaa valkuaiset puhtaassa, kuivassa ja rasvattomassa astiassa.
- Sokeria pitää olla riittävästi jotta marengista tulee kestävä. Hyvä nyrkkisääntö on lisätä 55g sokeria jokaista valkuaista kohden
- Pavlovan kuuluu olla reunoilta rapeaa ja sisältä sitkeää. Happo (valkoviinietikka) on sitkeän sisuksen ja rapean kuoren salaisuus. Tärkkelys (perunajauho) parantaa marengin koostumusta.
- Sokerin tulisi sulaa valkuaisvaahtoon vatkaamisen aikana ettei marenki tihku uunissa. Voit varmistaa tämän, hieromalla valkuaisvaahtoa sormien välissä, jos tunnet sokerikiteitä — jatka vatkaamista.
- Täytä Pavlova vasta juuri ennen tarjoilua.
Vinkki! Keltuaisista voit valmistaa esimerkiksi sitruunacurdin, majoneesia tai vaikka kuohkean hollandaisen kevätparsan seuraksii