1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä

Rajamäen etikkapiirakka

8 hengelle

Täyte

3 dl sokeria
3 rkl yleiskäyttöön tarkoitettuja jauhoja
1tl kanelia
Taikinaa kerroksittain kasattavaan piirakkaan (kts. alla erillinen resepti ”Taikina kerroksittain paistettavaan piirakkaan)
1dl voita kuutioituna
0,5 dl Rajamäen Väkiviinaetikkaa
1 li kuumaa vettä

Valmistusohje

1. Kuumenna uuni 230 asteeseen.
2. Vatkaa yhteen sokeri, jauhot ja muskottipähkinä. Laita seos sivuun odottamaan käyttöä.
3. Rullaa taikina kevyesti auki jauhotetulle leivontatasolle. Muotoile 1/3-kokoinen taikinan osa 3 millimetrin paksuiseksi ympyrän muotoiseksi levyksi. Leikkaa 3 x 2 senttimetrin kokoisiksi paloiksi.
4. Asettele puolet taikina paloista paistovuoan (n. 5 cm syvä ja 30 com leveä) pohjalle, voitele rypsiöljyllä tarvittaessa. Ripottele puolet sokeri seoksesta taikina palojen päälle ja levittele puolet voi paloista edellisten päälle. Toista taikina-, sokeri- ja voi kerrokset.
5. Avaa 2/3 kokoinen taikinalevy ja muotoile siitä noin 3 millimetrin paksu ympyrän muotoinen levy. Aseta taikinalevy täytteiden päälle ja purista se vuoan reunoja vasten. Rypytä reunat kevyesti.
6. Viillä 5 senttimetrin viilto keskelle taikinakantta. Lisää etikka kuumaan veteen ja kaada hitaasti etikkaseos viillosta piirakan sisään. Nestettä voi tulla taikinan läpi.
Aseta paistovuoan alle leivinpaperi tai foliota, jotta mahdollisesti ylikiehuva neste ei sotkisi uunia.
7. Paista noin tunnin ajan, kunnes kuori on kullanruskea. Peitä tarvittaessa reunus kevyesti foliolla viimeisen 15-20 minuutin ajan liian ruskistumisen estämiseksi. Poista folio ja anna jäähtyä ritilän päällä.

Tarjoile kermavaahdon tai jäätelön ja marjojen kera.

Ravintosisältö
1 viipale: 545 kaloria, 25 g rasvaa (13 g tyydyttynyttä rasvaa), 41 mg kolesterolia, 316 mg natriumia, 78 g hiilihydraattia (50 g sokereita, 0 kuitua), 2 g proteiinia.

Taikina kerroksittain paistettavaan piirakkaan

Ainekset

3,5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1,5 dl kylmää voita kuutioituna
0,5-1dl kylmää vettä

Valmistusohje

1. Yhdistä jauhot ja suola. Nypi voi jauhojen sekaan murusiksi. Lisää kylmä vesi vähitellen haarukalla sekoittaen. Sekoita kunnes taikina on kiinteää.
2. Jaa taikina kahteen osaan, ensimmäinen osa 1/3 ja toinen osa 2/3 taikinasta. Muotoile molemmat n. 5 millimetrin paksuiseksi levyksi. Rulla kevyesti rullalle ja kääri kelmuun. Jäähdytä 1 tunti tai yön yli.
3. Muotoile ja paista piirakka reseptiohjeiden mukaan.

Vinkkejä

• Älä jätä jääkaapissa jäähdyttämistä tekemättä. Se auttaa jauhojen täydelliseen sekoittumiseen ja taikina rullautuu auki kuin unelma.
• Tämä on loistava resepti valmistettavaksi valmiiksi ja jäädyttäväksi sopiviviin annoskokoihin. Jos pidät muutaman levyn herkullista taikinaa pakkasessa (tiiviisti kääritty, jotta se ei kuivu), sinulla on taikina piirakkaan käden käänteessä.

Ravintosisältö
1 annos (1/8 resepti): 173 kaloria, 12 g rasvaa (7 g tyydyttynyttä rasvaa), 31 mg kolesterolia, 165 mg natriumia, 15 g hiilihydraattia (0 sokeria, 1 g kuitua), 2 g proteiinia.

Reseptissä käytetyt Rajamäen-tuotteet