Gourmet-lisukkeiden ABC

Itse tehdyt säilöntäherkut piristävät etenkin juhlapöytää. Joulun kalat, eri kausien hillokkeet ja raikkaat piknik-herkut ovat oivallisia tapoja aloittaa säilöntäharrastus.

Säilöntä on helppo ja herkullinen konsti ottaa luonnon maut talteen ja luoda aivan uusia makuelämyksiä. Perinteisimmät säilöntäherkut syntyvät vihanneksista, juureksista, sienistä ja kaloista. Yhtä lailla säilöntään sopivat myös marjat, hedelmät ja vaikka tuore chili.

Mistä ja milloin aloittaa säilöntä?

Vaikka usein keskitytään kesän ja syksyn satokauden herkkuihin, voi säilöntään perehtyä vaikka tänään! Esimerkiksi itse tehty ketsuppi  syntyy näppärästi tomaatista, sipulista, mausteista ja omenaviinietikasta.

Mitä tarvitset?

Alkuun pääset kattilalla ja vaikka pakasterasioilla, joissa säilykkeet säilyvät jo muutaman viikon.
Hieman suuremmalla teräs- tai emalikattilalla ja kumitiivisteisillä lasitölkeillä säilöt suurempia satseja pidemmäksikin aikaa.
Ja kun innostut enemmän, myös suppilo, reikäkauha ja nimikointitarrat helpottavat harrastusta.

Mikä etikka sopii säilöntään?

Useimmiten säilönnässä käytetään joko maustamatonta tai maustettua väkiviinaetikkaa. Vaivattomin vaihtoehto on Rajamäen säilöntäliemi, jossa on valmiina perinteiset säilöntämausteet sekä sokeri. Myös valkosipulilla tai mustaherukan lehdillä maustetut väkiviinaetikat tuovat helposti uutta makua herkkuihin!

Miten etikat laimennetaan säilönnässä?

Väkiviinaetikka 10 % laimennetaan 1 osa etikkaa / 2 osaa vettä ja viinietikat 5–6 % laimennetaan 1 osa viinietikkaa / 1 osa vettä.

Käytä vain puhtaita purkkeja

Säilönnässä raaka-aineiden ja astioiden puhtaus on keskeisen tärkeää. Vähäisetkin mikrobimäärät lisääntyvät ajan myötä.
Jos haluat herkkujen säilyvän yli satokauden, pese tölkit, kannet ja tiivisteet ensin astianpesuaineella. Liota niitä sitten viileässä vedessä yön yli, huuhdo aamulla juoksevalla vedellä ja jätä valumaan hetkeksi. Jos taas syöt herkut muutaman viikon aikana, voit pestä purkit ihan vain astianpesukoneessa.
Kääri tölkit lopuksi sanomalehtipaperiin (jätä kuitenkin suuaukot vapaiksi) ja pinoa ne 100–125-asteiseen uuniin varttitunniksi. Suuntaa suuaukot uunin takaosaa kohti. Kiehauta sillä aikaa kannet vesikattilassa. 

Kauanko herkut säilyvät?

Säilykkeet säilyvät herkullisina tyypillisesti kolmesta kuukaudesta aina vuoteen saakka. Säilyvyyttä parantaa puhtaus ja raaka-aineiden tuoreus. Pese siksi astiat ja raaka-aineet huolella, esimerkiksi avomaankurkut kannattaa harjata juuresharjalla.
Lämpötilakin vaikuttaa: kunnollinen kuumennus valmistusvaiheessa ja säilytys alle 5 asteessa tuhoavat mikrobeja ja parantavat säilyvyyttä. Myös astioiden tiiviys on tärkeää.