Herkullisen ruoanlaiton lisäksi etikka soveltuu mainiosti monenlaiseen puhdistamiseen. Toisin kuin teollisista kemikaaleista, etikasta ei synny jäämiä luontoon. Oikein annosteltuna etikalla puhdistamisesta ei jää myöskään etikan hajua.

Väkiviinaetikkaa voi käyttää esimerkiksi kodinpuhdistuksessa yleispuhdistusaineena, pyykin huuhteluaineena sekä kodinkoneiden kalkinpoistossa.

Etikka pyykinpesussa

Väkiviinaetikkaa voi käyttää pyykinpesussa huuhteluaineen tavoin: Lisää loraus väkiviinaetikkaa pyykkikoneen huuhteluainelokeroon. Väkiviinaetikka auttaa säilyttämään pyykin värit ja tekemään pyykistä pehmeämpää. Väkiviinaetikka saattaa tuoksua hieman kosteassa pyykissä, mutta tuoksu katoaa pyykin kuivuessa.

Eikö hien haju lähde lenkkipaidasta? Liota vaatetta miedossa etikkaliuoksessa (½ dl etikkaa 5 litrassa viileää vettä) puolen tunnin ajan ennen normaalia konepesua.

Astiat, ikkunat ja peilit kiiltämään

Palauta teräskattiloiden kiilto keittämällä niissä ensin etikkavettä (2 osaa etikkaa, 1 osa vettä), lisää sitten teelusikallinen suolaa ja anna seistä yön yli. Myös lasit ja lautaset kirkastuvat, kun huuhtelet ne etikkavedellä. Laimeampi etikkavesi (1 osa etikkaa, 2 osaa vettä) sopii jopa astianpesukoneen huuhteluaineeksi!

Myös ikkunoiden pesu onnistuu etikalla, ja etikkaa voi hyödyntää myös peilien puhdistamisessa: Sekoita pesuveteen pari tippaa käsitiskiainetta ja loraus väkiviinaetikkaa. Väkiviinaetikka estää raitojen syntymistä ja kirkastaa ikkunoita ja peilejä.

 

Kodinkoneet ehommiksi

Etikkavesi tekee taikoja kalkkeutuneelle pyykinpesukoneelle. Kaada litra etikkaa ja 2 litraa vettä pesukoneeseen ja pese valkopesuohjelmalla.

Myös tunkkainen pakastin raikastuu, kun asetat sinne yön ajaksi laakean astian, jossa on 1 dl kiehautettua vettä sekoitettuna 1 desilitraan etikkaa. Pakastinta ei tarvitse edes sulattaa.

Kahvikin maistuu paremmalta, kun se on keitetty puhtaalla keittimellä. Kahvinkeittimen puhdistus on helppoa: Kaada keittimeen noin puolet vettä ja saman verran etikkaa. Keitä puolet seoksesta ja katkaise virta. Keitä loputkin puolen tunnin kuluttua ja huuhtele keitin lopuksi keittämällä kaksi kannullista pelkkää vettä. Ruskeat pikkutahrat irtoavat pannusta, kun niitä hankaa etikkaan kastetulla pyyhkeellä.

Tarvittaessa voit tarkistaa etikan soveltuvuuden kodinkoneellesi laitevalmistajalta.

Ekologinen kodin yleispuhdistusaine

Vedestä ja väkiviinaetikasta voi sekoittaa kodin yleispuhdistusaineen, joka sopii esimerkiksi pintojen pyyhkimiseen. Laita suihkupulloon 1 osa väkiviinaetikkaa ja 9 osaa vettä. Väkiviinaetikka ei happamuutensa vuoksi sovi polyakrylaatille, alumiinille, marmorille, kalkkikivelle eikä vanhoille emalialtaille. Kovilta pinnoilta tahrat – kuten kuulakärkikynän muste puiselta pöydältä – lähtevät etikkaan kastetulla pyyhkeellä.