Vastuullisuus

130-vuotias Rajamäen Väkiviinaetikka on kotimainen ja yksi Suomen vanhimmista merkkituotteista. Rajamäen Väkiviinaetikka valmistetaan kotimaisesta ohrasta luonnollisella käymismenetelmällä.

Rajamäen vastuullisuustyötä ohjaa Bernerin Yhteiset vastuumme -vastuullisuusohjelma tavoitteineen. Olemme sitoutuneet vastuullisuutemme jatkuvaan kehittämiseen, ja kuulemme mielellämme myös käyttäjiemme näkemyksiä vastuullisuutemme kehittämiseksi edelleen.

Tuotekehitys ja tuotanto

Rajamäen tuotteista 45% valmistetaan omalla Heinäveden tehtaallamme ja niiden tuotekehitys tapahtuu pääkonttorissamme Helsingissä. Heinävedellä työllistämme yhteensä noin 60 henkilöä, ja olemme Heinäveden suurin yksityinen työnantaja. Toiminnallamme on ISO 9001 -laatusertifikaatti, ISO 14001 -ympäristösertifikaatti sekä ISO 22716 -sertifikaatti kosmeettisten tuotteiden ja hygieniatuotteiden valmistukseen ja varastointiin (GMP, Good Manufacturing Practices).

H3-etikkatehtaalla uusiutuvan energian osuus kaikista energialähteistä on 99,9 %. Tehtaan varageneraattorin energialähde on vielä 0.1 % uusiutumatonta Varageneraattorilla , varmistetaan, ettei tuotteiden käymisprosessi pääse katkeamaan poikkeustilanteissakaan. Pääkonttorissamme ja Vantaan logistiikkakeskuksessa käyttämämme sähkö on vihreää tuulisähköä. Heinävedeltä tuotteet kuljetetaan Vantaan logistiikkakeskukseemme uusiutuvan Neste My -dieselin voimin

Oman tuotantomme lisäksi Rajamäen tuotteita tulee meille myös ulkomaisilta pitkäaikaisilta yhteistyökumppaneilta. Edellytämme toimittajiamme sitoutumaan Bernerin toimittajien eettisiin toimintaperiaatteisiimme

Rajamäen oliiviöljyt valmistetaan Espanjassa ja Viinietikkakastikkeet Italiassa, eli tuotteisiin tarvittavien raaka-aineiden lähellä. Luomu sertifioidut Rajamäen Luomu liquid -tuotteet tulevat Tanskasta.

Raaka-aineet

Rajamäen tuotteista 34 %:a on Avainlippu merkki ja 18 %  prosentilla Hyvää Suomesta -merkki. Tuotevalikoimasta luomutuotteita on 23 %. Avainlippu merkki kertoo, että tuote on valmistettu Suomessa ja työllistää Suomessa. Hyvää Suomesta -merkillä varustettu elintarvike on valmistettu Suomessa suomalaisista raaka-aineista.

Rajamäen tuotteissa käytetään pitkäaikaisia luotettavia raaka-ainetoimittajia, pyrimme raaka-aineissa valitsemaan aina mahdollisimman lähellä tuotettuja raaka-aineita. Täysin uusia raaka-aineita Rajamäen tuotteisiin tulee harvoin.

Kotimainen viljaviina on etikoiden perusraaka-aine ja se tulee Anoralta Koskenkorvalta. Valta-osa muista raaka-aineista tulee Euroopasta. Esimerkiksi omenaviini tulee Virosta, ravinne etikan valmistukseen Saksasta, puna-, valko- ja balsamiviinietikka Italiasta, hunaja Turkista ja sokeri/inverttisokerisiirappi Suomesta. Säilöntäliemen mausteet tulevat Ranskasta.

Vegaanisuus

Kaikki Rajamäen tuotteet ovat kasviperäisiä paitsi Rajamäen Hunajaomenaviinietikka, jossa on käytetty raaka-aineena hunajaa.

Pakkausmateriaalit

Tällä hetkellä Rajamäen muovipulloissa käytetään kotimaisen Muovi Heljankgn valmistamia PET-muovista valmistettuja pulloja. Kolmen ja kymmenen litran kanisteripakkaukset tulevat meille Ruotsista, kuten myös pastöroimattomien tuotteiden lasipullot. Luomu Liquid -pullot ovat saksalaisia.

Etiketit Rajamäen oman tuotannon pakkauksiin tulevat Virosta. Muovipullojen korkit tulevat Unkarista, kanistereiden korkit Ruotsista ja  0,5L lasipullojen korkit Saksasta.

Tavoitteenamme on saada Rajamäen Heinävedellä valmistettaviin tuotteisiin uusi, kierrätettyä muovia sisältävä pullo tuotantoon alkuvuodesta 2026. Testaukset kierrätetystä muovista valmistettuihin pulloihin ovat vielä käynnissä.

Kierrätysohjeet

Muovipullot: Lajittele pullo ja korkki erikseen muovinkeräykseen. Balsamikastikkeissa on pääosin muovisinetti mutta mikäli tuotteessa on metallinen sinetti tulee se laittaa metallinkeräykseen.

Lasipullot: Lajittele pullo lasinkeräykseen ja korkki metallinkeräykseen.

Kanisterit: Lajittele kanisteri ja korkki erikseen muovinkeräykseen.