Usein kysyttyä

Mitä eroa väkiviinaetikalla ja viinietikalla on?

Väkiviinaetikka valmistetaan viljaviinasta ja viinietikka viinistä (punaviini, valkoviini tai omenaviini). Väkiviinaetikan etikkahappopitoisuus on 10 % ja viinietikoiden 5-6 %. Viinietikoissa on selkeämmin raaka-aineena olleen viinin aromi, siksi ne sopivatkin maustamisessa jopa viinin korvikkeeksi, marinadeihin tai salaatinkastikkeisiin. Väkiviinaetikkaa käytetään yleisimmin säilöntään.

Miten väkiviinaetikkaa valmistetaan?

Rajamäen Väkiviinaetikka valmistetaan perinteisellä valmistusmenetelmällä; kaksinkertaisella käymismenetelmällä ja kypsyttämällä. Näin saadaan aromikasta ja tuoksuvaa, luonnollista etikkaa. Käymismenetelmällä valmistettujen etikoiden nimeen saa liittää sen aineen nimen, josta etikka on valmistettu, esim. väkiviinaetikka ja omenaviinietikka.

Missä ja mistä Rajamäen väkiviinaetikka valmistetaan?

Rajamäen Väkiviinaetikka valmistetaan kotimaisesta viljaviinasta Bernerin tehtaalla Heinävedellä. Vuoteen 2014 asti Rajamäen Väkiviinaetikka valmistettiin Nurmijärven Rajamäellä.

Mikä on väkiviinaetikan ja etikan ero?

Rajamäen Väkiviinaetikka on aitoa ja luonnollista käymisetikkaa, jonka raaka-aineena on kotimainen viljaviina. Etikka on synteettisestä etikkahaposta laimennettu tuote. Aidon tuntee nimestä: vain käymisetikan nimeen saa liittää raaka-aineena käytetyn alkoholin nimen. Väkiviina on vanha suomalainen ”kotipolttoisen viinan” nimi.

Mistä johtuu väkiviinaetikan kellertävä sävy?

Luonnollisella käymismenetelmällä valmistettu etikka ei ole koskaan väritöntä. Väkiviinaetikan sävyerot on havaittavissa tuoreesta etikasta; varastoinnin aikana tapahtuva kypsyminen kirkastaa etikan. Pakkausmateriaali vaikuttaa värisävyn erottamiseen, koska kirkas muovi taittaa valoa eri tavalla kuin läpivärjätty.

Mitä muita etikoita on kyseessä?

Maailmalla etikkaa valmistetaan mitä erilaisimmista raaka-aineista, usein paikallisen ruokakulttuurin tyypillisistä juomista. Britteinsaarilla on perinteisesti mallasetikkaa, Ranskassa kuohuviini- ja siiderietikkaa, Espanjassa sherryetikkaa, Aasiassa riisiviinietikkaa ja Uudessa-Seelannissa maidon herasta valmistettua etikkaa.

Mihin Rajamäen Omenasiideri etikkaa voi käyttää?

Rajamäen Omenasiiderietikka on maultaan raikkaan, hapokas ja hieman makeampi kuin omenaviinietikka. Sitä voi käyttää omenaviinietikan tavoin eli se sopii sellaisenaan salaateille ja salaatinkastikkeisiin. Omenasiiderietikkaa voi myös sumuttaa tai penslata sillä grilliruokia. Etikkajuomiin omenasiiderietikka on erinomainen valinta, koska tuote pastöroimaton ja pitää sisällään ”the mother” sakan.

Kauanko etikka säilyy?

Etikka säilyy auringonvalolta suojattuna ja viileässä (ei tarvitse jääkaappikylmää) vuosia. Siksi pulloissa ei ole parasta ennen -päiväystäkään. Etikka säilyy hyvin myös normaalissa huoneenlämpötilassa.

Sisältääkö etikka alkoholia?

Etikka sisältää alkoholia vain vähän, alle 0,4 %.

Jäätyykö etikka?

Etikoiden jäätymispiste on sama kuin vedellä eli 0°C.

Saako Rajamäen Väkiviinaetikkaa isommissa pakkauksissa?

Rajamäen Väkiviinaetikkaa saa 0,4 litran pullon lisäksi 1,5 litran, 3 litran sekä 10 litran pakkauksissa. Rajamäen puna-, valko-, omena- ja hunaja-omenaviinietikkaa saa 0,4 litran pakkauksen lisäksi 3 litran pakkauksissa.

Viinietikan pohjalla on sakkaa; onko etikka pilaantunut?

Ei ole. Rajamäen Punaviinietikka valmistetaan laadukkaasta, vahvasta italialaisesta punaviinistä, jonka tuoteominaisuuteen kuuluu tumma sakka pullon pohjalla. Sakka on tummien rypäleiden kuoren väriainetta. Muissa viinietikoissa sakkaa on hyvin vähän.

Miten etikkaa voi käyttää puhdistuksessa?

Rajamäen Väkiviinaetikkaa voi käyttää puhdistusaineena mm. kalkinpoistoon kahvinkeittimestä tai ikkunapintojen kirkastamiseen (etikka poistaa kalkkisaostumat). Väkiviinaetikka puhdistaa niin tekstiilejä, astioita kuin kodinkoneitakin.

Onko etikka terveellistä?

Etikan ravintoarvo on hyvin pieni, etenkin kun huomioidaan, kuinka pieniä määriä sitä nautitaan. Sen tärkein terveysvaikutus perustuukin siihen, mitä sillä voi korvata. Salaatinkastikkeissa rasvaton etikka voi korvata esimerkiksi majoneesin ja ruoanlaitossa alkoholi- ja energiapitoisemman viinin. Vastaavasti säilönnässä etikka ajaa suolan asian.

Mitä pullon kaulaosassa oleva numero tarkoittaa?

Jokaisessa Rajamäen etikkapullossa on valmistuseräkoodi, jonka perusteella tuotteen valmistuserä ja pakkauspäivä voidaan jäljittää. Koodi on muodossa vuosi-viikko-työpäivän
järjestysnumero. Esimerkiksi 1384 tarkoittaa vuotta 2011, viikkoa 38 ja torstaipäivää.

Mistä omenaviinietikan värierot johtuvat?

Omenaviinietikan raaka-aineena voidaan käyttää omenasiideriä tai omenaviiniä. Omenasiideristä valmistettu viinietikka on tuoremehun väristä, kun taas omenaviinistä valmistettu viinietikka on läpikuultavan vaaleaa. Väri tummuu valon ja lämmön vaikutuksesta.

Mikä on etikoiden happopitoisuus?

Väkiviinaetikka 10 % ja viinietikat ja balsamietikat 5-6 %.

Onko etikan nauttimisella terveysvaikutuksia?

Rajamäen kuluttajapalveluun tulee paljon palautetta etikoiden terveysvaikutteisuudesta ja hyvistä käyttäjäkokemuksista. Rajamäen keittiö keskittyy hyvään makuun ja resepteihin – toivomme, että maistuva ruoka edistää terveyttä luonnollisella tavalla.

Myydäänkö Rajamäen säilöntälientä yhä?

Kyllä myydään. Rajamäen 0,43 l Säilöntäliemi on valmistettu väkiviinaetikasta, sokerista ja mallasetikasta ja maustettu perinteisillä säilöntämausteilla kuten laakerinlehdillä, sinapinsiemenillä, mustapippurilla ja tillillä. Käyttövalmiiseen liemeen lisätään vain vesi ja suola reseptin mukaan ja liemi kuumennetaan.

Mistä saa tilata isoja etikkakanistereita?

Rajamäen Väkiviinaetikka 10 litraa ja 3 litraa sekä Rajamäen 3 litran Viinietikat (puna-, valko-, omenaviinietikka ja hunaja-omenaviinietikka) ovat kuluttajan saatavilla tavallisessa ruokakaupassa, säilöntäsesongin aikana kaupan hyllyiltä löytyy myös väkiviinaetikkakannuja. Tarkan tiedon saat kysymällä kaupastasi.

Onko väkiviinaetikassa gluteenia?

Tislatusta viinasta valmistetussa väkiviinaetikassa ei ole gluteenia. Rajamäen Väkiviinaetikka valmistetaan kotimaisesta ohraviinasta. Prosessissa käytetään tislausmenetelmää, ja viinatisle ei sisällä gluteenia.

Onko omenaviinietikan terveysvaikutuksia tutkittu?

Omenaviinietikka on yhdistetty hyvinvointiin jo satojen vuosien ajan ympäri maailmaa. Se on suosittu luonnollinen vaihtoehto terveyden- ja kauneudenhoitoon mm. sisältämiensä ravintoaineiden, kuten entsyymien, antioksidanttien sekä kivennäis- ja hivenaineiden takia. Terveydenedistäjänä omenaviinietikan historia on kuitenkin enemmän kansanperinnettä ja käyttäjäkokemuksia kuin kliinistä lääketiedettä, ja siksi sillä ei ole virallisia terveysväitteitä. Rajamäen keskittyy hyvän maun ja luonnollisten, puhtaiden raaka-aineiden tuomaan hyvään oloon.

Koska ja miksi omenaviinietikkaa on alettu valmistaa?

Viinietikan historia alkaa viinin alkulähteiltä tuhansia vuosia sitten. Kuten keksinnöt usein, viinietikkakin todennäköisesti syntyi vahingossa. Kun viini sattumalta fermentoitui eli kävi liikaa, löydettiin tuotteen monipuoliset mahdollisuudet. Sitä ryhdyttiin käyttämään noin antiikin aikana haavojen puhdistamiseen ja elintarvikkeiden säilömiseen. Tänä päivänä omenaviinietikan käyttö on entistäkin monipuolisempaa osana ruokanautintoja ja hyvinvointia.

Miten ja mistä Rajamäen omenaviinietikat valmistetaan?

Kaikki Rajamäen Omenaviinietikat valmistetaan Heinävedellä omenaviinistä luonnollisella käymismenetelmällä.

Mitä eroa on omenaviinietikalla ja omenasiiderietikalla?

Tuotteiden suurin ero on se, että toinen valmistetaan omenaviinistä ja toinen omenasiideristä – valmistusmenetelmä on sama. Omenasiiderietikkaa valmistetaan enemmän esimerkiksi Keski-Euroopassa ja Englannissa, jossa siideriperinteet ovat erilaiset kuin Suomessa. Maultaan omenasiiderietikka voi olla hieman makeampaa, mutta sen korvaaminen reseptiikassa onnistuu yleensä hyvin omenaviinietikalla.