Etikan maailma

Etikkaa on valmistettu kautta aikain mitä erilaisemmista raaka-aineista, usein paikallisen ruokakulttuurin tyypillisistä juomista. Britteinsaarilla valmistetaan mallasetikkaa, Ranskassa kuohuviini- ja siiderietikkaa, Espanjassa sherryetikkaa, Aasiassa riisiviinietikkaa – ja Uudessa-Seelannissa maidon herasta valmistettua etikkaa.

Yli 100 vuotta etikkahistoriaa

Rajamäen etikan juuret yltävät yli 100 vuoden päähän vuoteen 1892. Suomalaisen etikan valmistamisen alkuun johtivat erilaiset sattumukset ja nurmijärveläinen sisukas yritteliäisyys, josta voi lukea tarkemmin Rajamäen tarinasta. Nykyään Rajamäen etikka valmistetaan Heinävedellä, sadoista järvistään tunnetussa Etelä-Savossa.

Rajamäen tarina »

Kiinnostava etikka

Etikkaan liittyy monenlaista perimätietoa, tarua ja uskomusta. Myös käsitteisiin liittyy epäselvyyttä. Etikka-sana sinällään vaatii selvennystä: ’etikka’ on synteettisestä etikkahaposta laimennettua tuotetta’, kun taas väkiviina- ja viinietikat ovat luonnollista käymistä etikkaa, jonka nimen eteen saa liittää raaka-aineena käytetyn alkoholin nimen. Yleiskielessä käytetään kuitenkin etikka-sanaa myös käymisetikoista.

Usein kysyttyä »