Kokkaaminen on taitolaji

Etikka parantaa lähes minkä tahansa ruuan makua – ja vaikuttaa jopa rakenteeseen. Hyödynnä vanhat hyvät kikat myös nykykeittiössä.

Etikka on ollut vuosisatoja olennainen osa ruuanlaittoa. Se sopii suolaisten ja makeiden ruokien valmistukseen, alkupaloihin, pääruokiin, jälkiruokiin – jopa juomiin. Hyödynnä vinkit!

Mureampi on parempi

Marinadin ajatellaan vaikuttavan pelkästään lihan makuun, mutta parhaimmillaan marinadi myös parantaa lihan ominaisuuksia. Happamat aineet kuten viini tai viinietikka vauhdittavat lihaa mureuttavia reaktioita.

Täydellisen marengin metsästys

Täydellinen marenki on rapea mutta sitkeä. Rakenteen salaisuus on happo: lisää pari tippaa viinietikkaa tai sitrunamehua yhtä valkuaista kohti parantamaan vaahdon kestävyyttä.

Ilmavaa riisiä

Riisistä tulee ilmavampaa, kun keittoveden kiehuessa siihen lisätään teelusikallinen väkiviinaetikkaa.

Yllättävän helpot uppomunat

Uppomunat kypsennetään ilman kuorta vedessä, johon on lisätty etikkaa. Etikka pitää uppomunan kasassa. Lisää litraan keitinvettä noin 0,7 desilitraa väkiviinaetikkaa.

Perusmaut tukevat toisiaan

Sokeria pihvin päälle? Voisi luulla, ettei liha kaipaa makeaa. Makea kuitenkin tuo suolaiset maut paremmin esiin, ja siksi sokeri voi hyvinkin vahvistaa suolan suolaisuutta. Samalla tavalla etikan happamuus korostaa sekä makeita että karvaita aromeja, saaden useimmat ruoat maistumaan yksinkertaisesti enemmän ja paremmalta.

Tasapainottele makumaailmoja

Osa perusmauista täydentää toisiaan, kuten sokerin makeus ja etikan happamuus hapanimeläkastikkeessa. Toiset perusmaut taas tasapainottavat, jopa kumoavat toistensa vaikutusta. Siksi liiaksi lorahtaneen etikan happamuutta voi lieventää makealla, kuten ketsupilla, hunajalla tai sokerilla – toki reseptin makumaailmasta riippuen.

Pikaisesti herkkuja pikkelöinnillä

Pikkelöinti on lyhyemmän aikavälin valmistustapa kuin säilöntä. Pikkelöinnin voi tehdä nopeimmillaan samalla, kun annosta valmistaa tarjoiltavaksi ja toisinaan pikkelöintiaika voi olla muutamien tuntien maustamisesta aina päiviä ja viikkoja kestävään maustumiseen. 1-2-3-liemen muunnokset ja liemen maustaminen erilaisin yrtein, chilein jne. antaa sinulle mahdollisuuden lähes loputtomaan määrään käyttötapoja ja makuja, vain mielikuvituksen ollessa rajana.

Helpolla 1-2-3-liemellä onnistut varmasti:

  • 1 dl Rajamäen Väkiviinaetikkaa
  • 2 dl sokeria
  • 3 dl vettä

Kiehauta vesi ja etikka kattilassa. Lisää seokseen sokeri ja sekoita niin kauan, että sokeri sulaa nesteeseen. Riippuen mitä kasviksia olet pikkelöimässä pese ja kuori ne huolellisesti esim. porkkanat yms. multaiset ja kuorelliset juurekset. Pilko, kuutio, suikaloi, siivuta kasvikset mieleiseksi tai pikkelöi kokonaisena. Aseta kasvikset purkkiin ja kaada liemi päälle. Mitä isompi palakoko ja mitä kovempi raaka-aine sitä pidempään maustuminen kestää. Tuotteesta ja omista tottumuksista riippuen voit kaataa liemen kylmänä tai kuumana pikkelöitävän tuotteen päälle. Säilytä pikkelöidyt tuotteet viileässä alle +10°C.