Puhdas tapa puhdistaa

Väkiviinaetikka on luonnollinen ja ympäristöystävällinen pesuaine. Sen taika on sen happamuudessa, joka puree erityisesti kalkkiin.

Väkiviinaetikkaa voi käyttää esimerkiksi kodinpuhdistuksessa yleispuhdistusaineena, pyykin huuhteluaineena sekä kodinkoneiden kalkinpoistossa. Vaikka etikka on luonnollinen tuote, sen kanssa kannattaa olla kuitenkin tarkkana, sillä se on vahvaa ainetta. Älä laimenna etikkaa kuumaan veteen, sillä haihtuessaan se ärsyttää hengitysteitä ja menettää myös tehoaan. Älä käytä etikkaa myöskään emalille, marmorille tai muille huokoisille materiaaleille. Etikka myös syövyttää kaakeli- ja silikonisaumoja. Kokeile aina pienelle alueelle ennen isomman alueen puhdistamista.

Ekologinen kodin yleispuhdistusaine

Vedestä ja väkiviinaetikasta voi sekoittaa kodin yleispuhdistusaineen, joka sopii esimerkiksi pintojen pyyhkimiseen. Laita suihkupulloon 1 osa väkiviinaetikkaa ja 9 osaa vettä. Väkiviinaetikka ei happamuutensa vuoksi sovi polyakrylaatille, alumiinille, marmorille, kalkkikivelle eikä vanhoille emalialtaille. Kovilta pinnoilta tahrat – kuten kuulakärkikynän muste puiselta pöydältä – lähtevät etikkaan kastetulla pyyhkeellä.

Kattilat kiiltäviksi

Palauta teräskattiloiden kiilto keittämällä niissä ensin etikkavettä (2 osaa etikkaa, 1 osa vettä), lisää sitten teelusikallinen suolaa ja anna seistä yön yli. Myös lasit ja lautaset kirkastuvat, kun huuhtelet ne etikkavedellä. Laimeampi etikkavesi (1 osa etikkaa, 2 osaa vettä) sopii jopa astianpesukoneen huuhteluaineeksi!

Raikasta pakastin

Myös tunkkainen pakastin raikastuu, kun asetat sinne yön ajaksi laakean astian, jossa on 1 dl kiehautettua vettä sekoitettuna 1 desilitraan etikkaa. Pakastinta ei tarvitse edes sulattaa.

Puhtaat ikkunat

Myös ikkunoiden pesu onnistuu etikalla, ja etikkaa voi hyödyntää myös peilien puhdistamisessa: Sekoita pesuveteen pari tippaa käsitiskiainetta ja loraus väkiviinaetikkaa. Väkiviinaetikka estää raitojen syntymistä ja kirkastaa ikkunoita ja peilejä.

Puhdista kahvinkeitin

Kahvikin maistuu paremmalta, kun se on keitetty puhtaalla keittimellä. Kahvinkeittimen puhdistus on helppoa: Kaada keittimeen noin puolet vettä ja saman verran etikkaa. Keitä puolet seoksesta ja katkaise virta. Keitä loputkin puolen tunnin kuluttua ja huuhtele keitin lopuksi keittämällä kaksi kannullista pelkkää vettä. Ruskeat pikkutahrat irtoavat pannusta, kun niitä hankaa etikkaan kastetulla pyyhkeellä. Tarvittaessa voit tarkistaa etikan soveltuvuuden kahvinkeittimesi laitevalmistajalta.

Tuoksuvaa pyykkiä

Väkiviinaetikkaa voi käyttää pyykinpesussa huuhteluaineen tavoin: Lisää loraus väkiviinaetikkaa pyykkikoneen huuhteluainelokeroon. Väkiviinaetikka auttaa säilyttämään pyykin värit ja tekemään pyykistä pehmeämpää. Väkiviinaetikka saattaa tuoksua hieman kosteassa pyykissä, mutta tuoksu katoaa pyykin kuivuessa.
Eikö hien haju lähde lenkkipaidasta? Liota vaatetta miedossa etikkaliuoksessa (½ dl etikkaa 5 litrassa viileää vettä) puolen tunnin ajan ennen normaalia konepesua.

Puhdasta pyykkiä puhtaasta pyykkikoneesta

Etikkavesi tekee taikoja kalkkeutuneelle pyykinpesukoneelle. Kaada litra etikkaa ja 2 litraa vettä pesukoneeseen ja pese valkopesuohjelmalla. Tarvittaessa voit tarkistaa etikan soveltuvuuden pesukoneesi laitevalmistajalta.