Laktoositon
Maidoton
1 purkillinen
Raaka-aineet
1,5 dl Rajamäen punaviinietikkaa ja 1 tl chilijauhetta tai tuoretta chiliä oman maun mukaan
1,5 dl vaaleaa siirappia
1 dl kuivattuja karpaloita
1 dl kuorellisia manteleita
1 dl kuorellisia pähkinöitä, esim. saksanpähkinä ja hasselpähkinä
1 rosmariinin oksa
Keitä punaviinietikkaa, chiliä ja siirappia paksupohjaisessa kattilassa 5-10 minuuttia, kunnes seosta on jäljellä noin 2 dl. Seoksen kuuluu olla nauhamaisen juoksevaa, sillä se paksuuntuu jäähtyessään. Mikäli se paksuntuu siirappimaiseksi, lisää joukkoon tilkka vettä ja kiehauta. Aseta pähkinät, mantelit, karpalot ja rosmariinin oksa kerroksittain puhtaaseen lasipurkkiin. Kaada päälle lämmin etikkachiliseos. Anna jäähtyä, sulje purkin kansi ja anna maustua jääkaapissa vähintään yön yli. Nautiskele huoneenlämpöistä pähkinäherkkua esimerkiksi juustojen kera. Reseptistä saat noin 3 dl eli yhden purkillisen pähkinäherkkua.
Vinkki: Sujauta purkkiin rosmariinin sijasta muutama oksa tuoretta timjamia ja siirapin tilalle juoksevaa hunajaa.