1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä

(Ei arvioita)


1,5 h

Purjo-perunapiiras & punakaali-omenasalaatti

Kuudelle-kahdeksalle

Purjo-perunapiiras:

Pohja:
4 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
140 g voita
2-4 rkl kylmää vettä
(1 muna voiteluun)

Täyte:
500 g perunoita
1 iso purjo (n. 400 g)
1 sipuli
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl voita
¼ tl muskottipähkinää
suolaa ja mustapippuria
1 rkl dijon-sinappia
150 g Gruyere-juustoa tai muuta voimakasta juustoa raasteena

Valmista pohjataikina. Sekoita vehnäjauhot ja suola keskenään. Kuutioi kylmä voi ja nypi se jauhojen joukkoon. Lisää vettä sen verran, että saat aikaan kiinteän taikinapallon. Laita taikina hetkeksi kylmään.

Kauli taikinasta jauhojen avulla ohut pyöreä levy ja siirrä se piirakkavuuan pohjalle ja reunoille. Jos taikinaa jää ylimääräistä, voit taiteilla siitä kuvioita piirakan pinnalle.

Täytettä varten kuori ja viipaloi perunat. Leikkaa purjo siivuiksi. Kuori sipuli, halkaise se ja leikkaa suikaleiksi. Kuumenna isossa pannussa öljy ja voi. Paista perunoita muutama minuutti. Lisää sitten purjot ja sipulit ja paista miedolla lämmöllä, kunnes perunat ovat napakan kypsiä ja sipulit pehmenneitä. Mausta seos muskotilla, suolalla ja mustapippurilla.

Levitä dijon-sinappi piirakan pohjalle ja kaada peruna-purjoseos sen päälle. Levitä juustoraaste pinnalle ja asettele päälle mahdolliset taikinakuviot ja voitele ne munalla.

Paista piirasta 200 asteessa 45 minuuttia. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

Punakaali-omenasalaatti:

400 g punakaalia
1 punasipuli
1 tl suolaa
2 kotimaista omenaa
2 rkl tuoretta rakuunaa hienonnettuna
Liemi:
1 ½ dl Rajamäen punaviinietikkaa
¾ dl sokeria
2 katajanmarjaa
2 maustepippuria
1 tähtianis

Leikkaa punakaali mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Kuori punasipuli, halkaise se ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Sekoita punakaalien ja punasipulien joukkoon suola ja siirrä siivilään 20 minuutiksi. Puristele ylimääräinen neste pois.

Punakaalien suolaantuessa kiehauta liemi. Mittaa kakki ainekset kattilaan ja kuumenna, kunnes sokeri on sulanut. Anna jäähtyä.

Poista omenista siemenkodat ja leikkaa omenat siivuiksi. Hienonna rakuuna. Sekoita omena ja rakuuna punakaalien joukkoon ja kaada liemi päälle. Anna salaatin tekeytyä jääkaapissa vähintään pari tuntia ennen tarjoilua. Valuta salaatista liemi pois juuri ennen tarjoilua.

Reseptissä käytetyt Rajamäen-tuotteet