45 min
Neljälle
Pikkelöidyn appelsiinin valmistusaika 20 h
Papu-fenkolipata:
1 sipuli
1 fenkoli (n. 300 g)
3 valkosipulinkynttä
4 aurinkokuivatun tomaatin puolikasta
1 rkl oliiviöljyä
2 rkl tomaattipyrettä
500 g tomaattimurskaa
3 dl kasvislientä
1 prk valkoisia papuja (230 g)
1 rkl Rajamäen Valkoviinietikkaa
suolaa ja mustapippuria
tarjoiluun parmesaania ja tuoretta persiljaa
Kuori ja hienonna sipuli. Halkaise fenkoli ja leikkaa siitä kova kanta pois. Leikkaa fenkoli lohkoiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Hienonna aurinkokuivatut tomaatit.
Kuumenna öljy padassa ja kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää fenkoli ja valkosipuli ja kuullota pari minuuttia. Sekoita joukkoon aurinkokuivatut tomaatit ja tomaattipyre, paista vielä hetki.
Lisää pataan tomaattimurska ja kasvisliemi. Kuumenna kiehuvaksi. Valuta pavut ja lisää pataan. Anna padan muhia kannen alla noin puoli tuntia. Sekoita välillä, jotta se ei pala pohjaan. Mausta papu-fenkolipata valkoviinietikalla, suolalla ja mustapippurilla. Viimeistele ruoka tuoreella parmesaanilla ja hienonnetulla persiljalla. Tarjoile padan kanssa pikkelöityjä appelsiineja, lisukkeeksi sopii keitetty ohra tai perunat.
Pikkelöity appelsiini:
2 appelsiinia
1 tl suolaa
2 dl sokeria
1 dl Rajamäen Valkoviinietikkaa
½ dl vettä
1 cm pätkä inkivääriä
½ tl kokonaisia mustapippureita
½ tl kokonaisia roseepippureita
½ tl kokonaisia neilikoita
Valmista pikkelöity appelsiini hyvissä ajoin, vähintään vuorokausi ennen tarjoilua.
Laita appelsiinit kattilaan ja peitä vedellä. Lisää suola. Aseta appelsiinien päälle esimerkiksi kattilaa pienempi kansi, joka pitää appelsiinit veden pinnan alla. Keitä appelsiineja noin 40 minuuttia. Anna jäähtyä.
Leikkaa jäähtyneet appelsiinit ohuiksi siivuiksi ja laita puhtaaseen purkkiin.
Mittaa kattilaan sokeri, valkoviinietikka ja vesi. Kuori inkivääri ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Lisää ne kattilaan muiden mausteiden kanssa. Kiehauta seos ja sekoita, kunnes sokeri on liuennut. Kaada kuuma liemi appelsiinien päälle. Sulje kansi ja anna appelsiinien tekeytyä vähintään seuraavaan päivään.